Stoppa tjuven!

Stoppa tjuven  – praktiska trygghetsråd för Eriksdalslundens kolonister

 

 

När du inte är på lotten

Förvara redskap och verktyg lämpliga för inbrott, t ex spett och slägga, väl inlåsta.

Stäng av eventuellt strömuttag på utsidan av stugan. Detta för att tjuven inte ska kunna koppla in elverktyg för att forcera låsen till din eller dina kolonigrannars stuga (några sekunders verk). Om separat strömbrytare inte finns kan du skruva ur proppen/bryta säkringen inne i stugan.

Lämna inte viktiga eller för föreningen gemensamma nycklar i stugan! Förvara inte heller stödbegärliga föremål, som t ex dator, surfplatta eller sprit, i kolonistugan.

Undvik att skapa alltför effektiva insynsskydd där tjuven kan arbeta osedd.

Järnbommar eller galler är effektiva medel för att säkra dörrar och fönster. Hänglås bör vara av god kvalitet, för stugdörr rekommenderas av SFF/SBSC certifierade lås klass 3 (pris från 250 kr). En komplett bom med genomgående bultar och hänglås kostar ca 1 200 -1 500 kr.

Promenera i området, samarbeta med dina grannar för att hålla koll.

När du är på lotten

Lämna inte värdesaker eller nycklar innanför den olåsta dörren om du inte har full uppsikt. Ett tips för den som inte vill låsa dörren är att skaffa ett enkelt litet värdeskåp med kodlås som skruvas fast inne i stugan. Praktiskt för förvaring av nycklar, plånbok etc. kostnad 500-800 kr.

Samverka, alarmera och rapportera

Polisanmäl alltid inbrottsförsök och allvarlig skadegörelse och meddela föreningen, e-post: styrelsen@eriksdalslunden.se

Om du har en iPhone eller Android-telefon, installera Safeland-appen och gå med i gruppen Eriksdalslundens Koloniträdgårdsförening – Trygghetslarm och grannsamverkan för kolonister i Eriksdalslunden. Flera tusen söderbor lyssnar till larm i sitt närområde och samverkan sker med polisen. Vår Safeland-grupp administreras av Charlotta, lott 81.

Vi har två SMS/Supertext-grupper inom föreningen som varnar och rapporterar vid intrång och skadegörelse. Initiativtagare är Caroline, lott 98. Grupperna är begränsade till 50 medlemmar vardera.

Kameror, strålkastare och larm

Det finns övervakningskameror som kan skicka MMS-avisering eller annan varning till din mobiltelefon vid intrång. Kostnad från ca 500 kr, månadskostnad för mobilabonnemang till kamera från 100 kr/månad.

En strålkastare som tänder när någon tar sig in på lotten nattetid kan vara avskräckande.

Larm med siren finns för såväl elnäts- som batteridrift. Vissa larm kan skicka SMS-meddelanden (eller kopplas till Safeland), en kostsammare lösning är alarm som går till ett bevakningsföretag.

Många bäckar små

Varje inbrottsförebyggande åtgärd på den egna lotten bidrar till att göra koloniområdet som helhet mindre intressant för den som söker övernattning eller är ute efter att stjäla, d v s tryggare för oss.