Böcker

100-årsjubileum ”Bland blommor & Busliv

2006 firade vi 100-årsjubileum i vår förening. I denna oas på Södermalm i Stockholms innerstad har människor odlat blommor och grönsaker sedan föreningen startade år 1906 och än idag står ett flertal stugor kvar sedan början av seklet. Intresset för stuglotterna i vårt område är stort och för närvarande står omkring 650 personer på vår intresselista för att få chans till en tomt. Vi hoppas att alla de hundratals människor som varje dag promenerar, joggar eller cyklar förbi våra trädgårdar njuter av att se all blomsterprakt som finns, då det är vår ambition att bidra till en trevligare, blommande stad.

En bok har kommit ut i samband med jubileet: Bland blommor och busliv Boken finns till försäljning genom Eriksdalslundens koloniförening: Kontakta styrelsen om du vill beställa. E-post:

styrelsen@eriksdalslunden.se.

Pris 150:- plus porto. Begränsad upplaga.

Lyckligt lottade!

110-årsjubileumet 2016 firar vi med en bildkavalkad i ett 20-sidigt fullspäckat häfte.

Begränsad upplaga.

Pris 20:- plus porto.

Även häftet går att beställa via styrelsen på E-post: styrelsen@eriksdalslunden.se.

Refugium

Refugium – trädgård som tillflykt
av Ingela Bendt (Albert Bonniers förlag)

»Trädgården som tillflykt, livshållning och en del av ett sorgearbete«
Från nomineringen till Årets trädgårdsbok 2008.

Refugium betyder tillflyktsort, ett ostört rum. Boken handlar om en inspirerad människas förhållande till sin trädgård. Med bildens hjälp stiger vi in genom grinden till f d landskapsarkitekten och trädgårdsfilosofen Hans Drosts koloniträdgård på 237 kvm, en stilla plats i Eriksdalslunden på sydsluttningen av Södermalm mitt i Stockholm. Boken är en resa i ord och bild genom Hans Drost universum, både genom den inåtvända trädgård han har skapat och genom hans minnen som spänner en båge tillbaka till andra världskrigets Tyskland.

»En trädgård ska inte visa allt på en gång, den ska överraska.« Hemlighetsfull och inåtvänd, men med full insyn för promenerande på strandpromenaden.

»Trädgård för mig är att leka«. Om kontrasten tuktat och friväxande, om hägnaden som skapar rum, om axlar, utblickar och växter som personligheter. Om trädgården som skönhetsupplevelse. Om tålamod, långsamhet som metod och om att kunna åldras med sin trädgård.

Den som vill köpa boken, maila författaren Ingela Bendt eller beställ den via hemsidan www.ingelabendt.se